bedMATE of the month #8: Scheltens & Abbenes

We gaan elke maand op bezoek bij een creatief, kleurrijk en inspirerend persoon. Zij of hij is de 'bedMATE of the month'.

De bedMATE is het meest iconische item in onze collectie. Het extra lange kussen dient als headboard, maar ook als knuffelmaatje, een vriend die steun geeft. 

We kruipen bij de 'bedMATE of the month in bed. We nemen een kijkje bij hun thuis en in hun kleurrijke slaapkamer. In gesprek ontdekken we hoe zij the SUITE life beleven. Wat gaat er om in hun hoofd? Waar halen zij hun inspiratie vandaan? In welke kleur dromen ze?

Deze maand ging allround creative Nicole Huisman langs bij Scheltens & Abbenes.

Met een eethoek die ook dienst doet als pingpong-arena, veel speelse lagen, doorkijkjes & verdiepingen (vanuit hun slaapkamer kijken ze op hun eigen studio neer) en een verrassende mix aan kleuren en materialen hebben Maurice en Liesbeth geen doornee huis. Ze verbouwden een voormalig pakhuis om tot hun thuis, samen met goede vrienden die de andere helft van het pakhuis hebben betrokken. ‘Alleen zo konden we onze droom verwezenlijken: een grote studio aan huis, in Amsterdam’.

Maurice werkte als stilleven fotograaf, Liesbeth in de textielwereld en borduurde wandkleden. Ze leerden elkaar kennen door een studieproject van Maurice en kwamen elkaar later weer tegen. Ze kregen een relatie en samenwerken voelde voor hen als een logische stap. Hun werk, heel technisch, verrast en verwondert en fotografie is altijd het medium. Het eindresultaat kan aanvoelen als een illusie, omdat het zorgvuldig is opgebouwd, laag over laag, waaruit een een spannende en onverwachte compositie ontstaat, een ander soort waarachtigheid met oog voor detail.

Ze benaderen de objecten die ze fotograferen op een unieke wijze, en hun interieur eigenlijk net zo. Maar waar hun werk strak en perfectionistisch is, is het huis gezellig en warm - 400m2 aan eigenheid & originaliteit, waar ze wonen met hun twee kinderen. Boven de vide pronkt een lamp speciaal voor het duo ontworpen door Muller van Severen, nadat zij hun boek hadden gefotografeerd. Maar er is ook praktisch nagedacht: ‘De keuken ziet er mooi uit, maar achter de frontjes zie je dat we met heel basic materiaal hebben gewerkt, om zo kosten te besparen.’ 

Slapen doen ze op en onder de washed katoen/linnen producten van SUITE702, in een organische mix van de kleuren Mauve,Blush,Hay en Terra, die zacht wegblenden in de slaapkamer met veel andere natuurlijke materialen, zoals verschillende soorten hout. 

Momenteel geeft het duo nieuw perspectief aan een museumcollectie, een opdracht gekregen van CODA Apeldoorn. In het CODA depot vonden ze archiefdozen vol spannende verzamelingen van onder andere sieraden, kostuums, wimpels en houten speelgoed. Middels hun zo eigen gemaakte aanvlieg-methode worden deze museale objecten letterlijk opnieuw onder de loep (slash lens) genomen. De tentoonstelling die hieruit zal volgen, 'The Showcase. Unboxing the CODA collection’, is van 1 oktober 2022 t/m 15 januari 2023 te zien in het CODA museum.

Volg Scheltens & Abbenes op Instagram, via scheltensabbenes