bedMATE of the month #19: Karel Martens

We gaan elke maand op bezoek bij een creatief en inspirerend persoon. Zij of hij is de 'bedMATE of the month'.

De bedMATE is het meest iconische item in onze collectie. Het extra lange kussen dient als headboard, maar ook als knuffelmaatje, een vriend die steun geeft. 

Deze maand ging allround creative Nicole Huisman langs bij grafisch ontwerper en typograaf Karel Martens. Karel is onder andere de geestelijk vader van "colours on the beach". Het kunst project waar de nieuwe kleurrijke handdoeken collectie van SUITE702 op is gebaseerd.

We nemen deze keer een kijkje bij studio Martens and Martens en vroegen Karel naar zijn inspiratie bronnen, wat zijn omgeving met hem doet en hoe hij terug kijkt op de samenwerking met SUITE702.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan? Met name van Colours on the beach.

“ Het een vloeit voort uit het ander en zo heeft alles eigenlijk met elkaar te maken. Bij de strandhuisjes in Le Havre was het een uitvloeisel van van een toepassing voor een festival in Chaumont waarbij werd gevraagd om een markering voor de verschillende plekken waar activiteiten plaats vonden. Een behangsysteem met een serie van 10 verschillende A-viertjes bedrukt in 20 verschillende kleuren en verschillende combinaties.

Hoe is het project Colours on the beach tot stand gekomen?

“Een opdracht vanuit Le Havre voor de viering van hun 500 jarig bestaan van de stad. Een landschap aan het strand met verschillende kleur banen op de strandhuisjes. Geordend volgens een algoritme vanuit het stichtingsdocument van de stad uit 1517 getransformeerd tot een systeem met verschillende kleuren combinaties voor de strandhuisjes.

Ben je een eenpitter of werk je liever in een team?

“ Ik werk graag alleen maar samenwerken vind ik ook interessant. Dit komt tot stand binnen opdrachten maar ook werk ik graag met studenten en Martens and Martens is uiteraard een samenwerking.

Hoe is het om met je kinderen samen te werken?

“ Een verrijking, nieuwe projecten komen tot stand omdat we ieder een eigen kwaliteit en interesses hebben, zoals het werken met textiel. De handdoeken zijn daar een fantastisch voorbeeld van.

Colours on the beach leeft nu voort in een nieuw jasje in de handdoeken collectie met SUITE702, is dat ook het geval of gebeurd bij andere projecten?

“ Inderdaad is dit een duidelijk voorbeeld, maar uiteindelijk leeft alles wat je doet weer voort in het volgende.

Met welke merken werk je nog meer samen?

“ O.a. recentelijk met DUM office waarvoor we in samenwerking met By Borre breisels hebben ontwikkeld, met Liberty werkte we aan dessins voor een stoffen collectie, voor Hermes ontwierpen we een serie sjaals een tassen. Met Individuals hebben we de WT-tafel ontwikkeld die binnenkort wordt gepresenteerd en we doen een bijzonder project met Karimoku ook in breisels.

Onlangs heb je de eervolle Piet Zwart prijs gewonnen, kan je daar iets meer over vertellen?

“ Dat kwam als een verrassing en ben zeer vereerd! Ik krijg ik deze prijs voor mijn oeuvre maar vooral ook omdat ik volgens het juryrapport inspirerend ben voor nieuwe generaties ook mede doordat ik nog altijd werkzaam ben en nieuwe uitdagingen mijn motor zijn.

We zien in je kantoor allerlei (grafische) studies van vorm en kleur, waar gebruik je deze voor?. Hoe gaat dat in zijn werk?

“ Een deel daarvan zijn handmatige prints waarbij ik gevonden vormen afdruk met een boekbinderspers veelal op bestaande documenten die al een ander doel hebben gediend, dat is autonoom werk. Daarnaast werk ik met de computer, daar zorgen de mogelijkheden weer voor andersoortige oplossingen. Het een komt voort uit het ander.

Wat vond je van de samenwerking met SUITE702 ?

“ Fantastisch, ze hebben mijn werk met veel respect behandeld. Voor een goede samenwerking is het van belang dat je elkaar aanvoelt en respecteert en dat was hier duidelijk aan de hand. Verder is de kwaliteit van de handdoeken verbluffend! Bijzonder dat er weer nieuwe oplossingen ontstaan vanuit een bestaand ontwerp.

Hoe besteedt je jouw vrije tijd het liefst?

“ Haha, in mijn studio!

Wanneer krijg je je beste ideeën?

" Dat kan op ieder moment van de dag zijn maar niet zelden in bed. Het leven is een universum waarbinnen alles verband houdt met elkaar.

Je woont en werkt in het prachtige Silodam gebouw, te Amsterdam. In hoeverre heeft dat invloed op jou en je werk?

“ Veel, licht and weidsheid. Wonen en werken aan het water werkt inspirerend. De afwisseling van de verschillende boten met eenzelfde trage voortgang is erg rustgevend en bevrijdend voor de geest.