bedMATE of the month #9: Thomas Vermeer

We gaan elke maand op bezoek bij een creatief, kleurrijk en inspirerend persoon. Zij of hij is de 'bedMATE of the month'.

De bedMATE is het meest iconische item in onze collectie. Het extra lange kussen dient als headboard, maar ook als knuffelmaatje, een vriend die steun geeft. 

We kruipen bij de 'bedMATE of the month' in bed. We nemen een kijkje bij hun thuis en in hun kleurrijke (slaap)kamers. In gesprek ontdekken we hoe zij the SUITE life beleven. Wat gaat er om in hun hoofd? Waar halen zij hun inspiratie vandaan? En in welke kleur dromen ze?

Deze maand ging allround creative Nicole Huisman langs bij modestylist en kunstenaar - en goede vriend - Thomas Vermeer, in zijn appartement bomvol kleur, kunst en design in hartje Amsterdam.

‘Kijk, dit is leuk, als ik ‘m dubbelvouw is het de V van Vermeer!’ En een paar minuten later had de bedMATE een sjaal om en een petje op en werden er ‘enkels’ van schoonmaakdoekjes gemaakt door er sokken mee op te vullen. Ik heb voor deze serie meermaals bedMATES verschillende hoeken van de kamer laten zien, ik heb ze van bedden naar banken versleept en van de slaapkamer naar de woonkamer verplaatst, soms zelfs naar een keuken. Maar nooit eerder heeft iemand er een letter van gemaakt, laat staan ‘hem’ in een nieuw jasje gestoken.

Ik ben thuis bij Thomas Vermeer: modestylist, kunstenaar - de helft van kunstenaarsduo Rottenveel Vermeer. - en bovenal goede vriend. Thomas en ik leerden elkaar kennen bij tijdschrift ELLE, waar we beiden op de moderedactie werkten. Waar ik Thomas eerst assisteerde en veel van hem leerde stond ik later naast hem en maakten we de gezelligste en meest inspireerden reizen naar de internationale modeweken. Zijn oog is uniek. Hij heeft de meest creatieve en grappigste associaties, zonder dat het flauw wordt. Hij brengt verrassende elementen samen en creëert zo altijd iets onverwacht nieuws.

Thomas ís kleur. Altijd tot in de puntjes gestyled, ook als hij zijn best daar niet voor heeft gedaan. Moeiteloos en intuïtief combineert hij kleuren met elkaar, het geheel is harmonieus zonder dat het te ‘gedaan’ voelt. Zijn benamingen geven kleuren meer diepgang (‘biscuit’, bijvoorbeeld, gebruik ik sinds hij een beige / geel-tint ooit zo omschreef, briljant toch?). Ik heb hem nog nooit op zwart betrapt en ook in zijn werk zet hij deze liefde voor kleur voort. Mensen die hij kleedt, bijvoorbeeld in modeseries voor ELLE en Harper’s Bazaar, of portretten voor LINDA., durven dankzij zijn inspirerende benadering vaak uit hun comfortzone te stappen. Kleur is energie en Thomas is daar het levende voorbeeld van.

En zijn huis is net zo. Zijn kobaltblauwe HAY bank combineert fris met zijn zachtgele Vitra eetkamerstoelen, verrassend naast de juicy oranje Rira schaal. Subtiel zijn de lichtroze details: in dozen, in de roze Sabine Marcelis voor Hem-pouf, in zijn sloffen, in de kunststof Kartell-kruk. Thomas vindt frisheid en en rust belangrijk in de slaapkamer, maar wel op een uitgesproken kleurrijke manier die past bij zijn persoonlijkheid. ‘Daarom ben ik gegaan voor frisse kleuraccenten als ‘jade’ en ‘cobalt’ in combinatie met rustige tonen als ‘peach’ en ‘ceder wood’. DebigDOTin het groen doen me denken aan grote frisse Mentos, wat ik heel leuk vind!’

Een tip voor wie wel kleur wilt, maar nog niet durft? ‘Als je zelf niet sterk bent in het combineren van kleuren, kun je simpelweg voor één statement-kleur gaan, of je inspiratie halen uit een gekleurd kunstwerk of poster in je huis, zodat er een kleurconnectie ontstaat.’ Tip van ons: genoeg kleur-inspiratie op te doen op Instagram via@rotteveelvermeer,of op Thomas’ eigen account,@thomas_vermeer.